[ julekort ]

på tirsdag prøvde vi å ta noen bilder til julekort. Ikke så lett, ble ganske mange bilder, hvor veldig få var brukbar til julekort. Emma-Isabelle ville GLISE og blunke med et øye, og det ble ikke så særlig pent. Haha.. Men dette ble vel et av de fineste bildene, men likevel ikke det jeg skal bruke til julekortet! ;)

Laste ned KITS. (For nybegynnere)

Mange har spurt meg hvor jeg finner alt jeg bruker, hvordan jeg får det inn i Photoshop og på LO'en, osv.

KIT!
Et kit er en pakke med bakgrunner og elementer. Det finnes også rene bakgrunnpakker eller elementpakker.


{Mossa - Journal - Scrapscandistyle $ 3.00 (Bakgrunnpakken selges seperat $ 3.00}


Element!
Elementer er alt fra bånd (ribbons), rammer, blomster, binders, stifter, alpha (bokstaver)
{Mossa - Butterflies - Scrapscandistyle $ 2.00}

Freebies!
Freebies er gratis kit som designere legger ut. Tror nesten alle nybegynnere har begynt med å laste ned freebies. Freebies kan man finne mange steder på nettet, mange shopper har freebies og mange designere legger ut freebies på bloggen sin.

Inne på ScrapScandiStyle og datascrapping.no går du inn på det du ønsker å laste ned, så velger du "Add this to my cart". Når du har lagt til det du ønsker deg i handlekurven, trykker du på "Got to check out". Da kommer du til en side hvor du må registere deg (eller logge inn om du alt er registert). Det koster ingenting å registere seg. Fyll inn alle feltene med * stjerne bak. Da kommer du videre til en side med "payment information" - legger ned på den siden velger du "Continue checkout". På neste side må du velge "confirm the order". Da har du fullført orderen, og du kan laste ned din freebie. Trykk på download, og velg "lagre som" i popup vinduet. Lagre filen i en egen mappe, så du vet hvor du finner den igjen.

De som legger ut freebies på bloggene sine, som Ikeagodness og Waterloproject, bruker gjerne en side som heter 4Shared. Ofte ligger det ut bilder av freebien samt en tekst, og som oftes ligger link til nedlastingssiden i teksten. Noen ganger står det "Download link", andre ganger står det kanskje bare "Download HERE" .. Da ligger ofte linken i ordet "here". Trykk på linken, og du blir sendt videre til 4shared. Der inne må du trykke på "Download", så må du være tålmodig, for før linken til nedlasting kommer opp går det 40 sekunder. Når den er ferdig med å telle ned, kommer nedlastingslinken opp. Trykk på den, og velg "lagre som", og lagre i mappen du har laget for freebies.

Kjøpe KIT!
Det finnes utrolig mange forskjellige butikker hvor du kan kjøpe kit. Et kit koster ca 4-6 dollar, noe som tilsvarer 30-40 NOK. Og som oftes får man det man betaler for, og det som er så kjekt med digital scrapping, er at man kan bruke de samme elementene og bakgrunnene omigjen og omigjen.
Når man skal kjøpe kit, så krever ofte butikkene at du betaler via paypal. Da må du først registere deg på paypal. Paypal er en sikker måte å handle på nettet med. Du legger inn navn, adresse og visanummer.
Inne på butikken, når du har trykket "confirm order", blir du da sendt videre til paypal og må logge inn der. Så må du godkjenne kjøpet inne på paypal, før du blir sendt tilbake til butikken og kan laste ned produktet du kjøpte.

Zip!
De filene du laster ned, uansett om de er freebies eller kjøpte kit, er som oftes pakket inn i en zippet mappe. For å få ut filene dine høyreklikker du på denne zippete mappen, og velger "pakk ut her". Noen ganger er det en egen mappe inni den zippet mappen, andre ganger ligger alle elementene og bakgrunnene løst. Det kan da være greit å opprette en ny mappe, og legge kitet i.

Kreditt og TOU!
Dette er veldig viktig. Når du laster ned kit, enten det er freebie eller kit, så følger det ofte med en tekstfil som heter TOU (Terms of use), denne er viktig å lese før du bruker kitet. Du kan ikke bruke kitet som du vil, og det er en gylden regel at man alltid skriver kreditt når man publiserer en LO på internett. Det er viktig å kreditere de som har laget det kitet du har brukt, de er jo designere og vil gjerne ha litt igjen for jobben - og selv om du har kjøpt kitet, har du jo ikke kjøpt rettighetene til å bruke det som du vil. Jeg bruker å skrive feks {Mossa - Fresh Fall, paper and flower - Scrapscandistyle}. Da har jeg med designernavn, navnet på kitet og hvilke ting jeg har brukt fra kitet, og jeg har med hvor jeg har fått tak i kitet.

Åpne i Photoshop!
For å få kitet inn i photoshop gjør som du gjorde for å få inn bilder og bakgrunn på LO'en - se tutorialen her. Alle tingene i et kit ligger i hver sin fil, åpne en og en fil i Photoshop, og dra det over til LO'en din. Vri og endre størrelse med "Free transform", som du lærte i forrige tutorial.

Har du spørsmål?
Legg igjen en kommentar i bloggen her, eller send en mail til: kriztella@msn.com

Hvordan lage en LO i Photoshop? (For nybegynnere)

Mange som har spurt meg om hvordan man lager en LO (Layout - scrappet side) i Photoshop, jeg er egentlig veldig dårlig på å forklare, men skal prøve her nå da. Har også blitt spurt om å lage en tutorial for Fotoverden, så da var det bare å komme i gang med en forklaring på hvordan man lager en LO.

Når man lager en LO i photoshop, jobber man med lag (layers). Man kan legge på så mange layers man vil. Bildet er et layer, bakgrunnen er et annet layer, skriften er også et layer for seg selv. De ulike layersene ligger i Layerspaletten som ligger til høyre i Photoshop. Layeret som ligger øverst i denne menyen vises øverst på LO'en, det som ligger nederst ligger under de layersene som ligger over. Altså en bakgrunn må ligge nederst.
Hvordan komme i gang?

1. Åpne Photoshop
2. Velg File - New
3. Velg størrelsen du vil ha på LO'en din (Width & Height). Det mest normale her er 3600 x 3600 pixler.
4. Resolution skal stå på 300 pixles/inch.
5. Color mode skal være RBG 8 bit. Og background contest kan stå på hva som helst egentlig. Trykk OK.




Hva gjør du videre?
Du har nå laget utgangspunktet til layouten - en TOM layout, nå er det bare å legge inn bilde, tekst osv.

Legge inn bilde:

1. Trykk på File - Open, og velg det bildet du vil bruke på layouten din.
2. Bildet du nå har åpnet legger seg i et nytt vindu inne i Photoshop, så du må flytte det over til den tomme LO'en.
3. Sørg for at du står i bildetvinduet, og at Move tool er markert i menyen til venstre - øverst til høyre (Ser slik ut: )
4. Klikk i bildet ditt, og hold ned. Dra musepilen over til den tomme LO'en og slipp. Bildet skal nå komme som et eget layer i den tomme LO'en, mens den tomme LO'en er et eget layer - du har nå to layers.



Hvordan justere bildet?

Bildet ditt er kanskje ikke helt i rett størrelse eller kanskje du vil vri litt på bildet?

1. Sørg for at det er bildelayeret som er markert i blått i layerspaletten. Da det er bildelayeret du skal endre på.
2. Trykk på controll og T samtidig, på tastaturet ditt (Ctrl+T), da dette er hurtigtasten for Free transform. Free transform gjør at du kan endre størrelse på bildet eller vri det.
3. For å endre størrelsen, tar du tak i et av hjørnene med musepilen og drar enten utover eller innover, alt etter om du skal forminske eller forstørre. Det som er VIKTIG å huske her, er at du MÅ holde inn shift-tasten på tastaturet ditt mens du gjør dette, hvis ikke blir bildet dratt ut av proporsjonene sine.
4. For å vri bildet, må du ha musepilen litt utenfor selve bildet, du ser når musepilen endrer seg. Hold inn musepilen mens du drar bildet rundt.
5. Når du er fornøyd med endringene du har gjort med bildet, trykker du på Enter på tastaturet ditt.



Hvordan legge inn bakgrunn?


Den bakgrunnen du har nå, er jo ganske kjedelig. Så du vil kanskje ha inn en med mønster og farger?

1. Gjør på samme måte som da du la inn bildet. File - Open, og velg den bakgrunnen du vil bruke i LO'en din. Dra den over til layouten på samme måte som med bildet. Bakgrunnen legger seg nå over bildelayeret i layerspaletten. Ta det med ro, du har ikke gjort noe galt, og i neste steg får du forklart hvordan du får bakgrunnen bak bildet.



2. For å få bakgrunnen BAK bildet, må du gå i layerspaletten, trykk på laget med bakgrunnen, hold inn museknappen og dra bakgrunnlayeret ned under bildelayeret, og slipp.
3. Bakgrunnen ligger nå bak bildet, men den dekker kanskje ikke hele den tomme LO'en. Velg da Move tool fra menyen til venstre, trykk inne på LO'en og dra slik at bakgrunnen dekker hele den tomme LOen.




Hvordan legge inn tekst?

Du vil kanskje ha en tekst på bildet ditt også? En overskrift eller tekst som står til bildet?
Jeg har valgt å lage kun en enkel overskrift.
1. Velg Horizontal Type tool (tekstverktøy) i menyen til venstre (ser slik ut: )
2. Klikk inn i layouten din, der du ønsker å ha teksten. (Den kan flyttes senere med Move tool, så om det blir feil er det ikke så farlig).
3. Start å skriv.





Du har nå en helt enkel LO, med bakgrunn, bilde og tekst.


Tips om andre ting innen digital scrapbooking kommer senere. Blant annet hvordan man legger på skygge, rammer osv.
Men forhåpentligvis har du nå forstått litt om hvordan man jobber med layers i Photoshop. Da er det i grunn bare fantatsien som setter grenser. Du kan legge inn så mange layers som du ønsker, av bilder og bagrunner og tekst og annet. Du kan krympe bakgrunn og tekst på samme måte som med bildet - Free transform.

Svarer gjerne på spørsmål enten her i bloggen eller via mail: kriztella@msn.com

Kreditt: Bakgrunn som er brukt her, er hentet fra Mossa's kit - Fresh Fall fra Scrapscandistyle

Dette er Kriztella

25 år gammel jente, som er alenemamma for ei jente på 4 år. Digiscrappet siden sept-05, og er CT for Mossa og Monica Larsen. Elsker å fotografere og ordne med bilder. Er også glad i å sparke fotball. Liker musikk, film og bøker. Bor i ei lita vakker bygd ute ved trøndelagskysten.

Kreditt for headeren

Wings: Jofia Devoe "Sweetlullaby" (The digichick)
Alpha: Syrin "Carla" (Catscrap)
Font: LD Stretch (Lettered Delight)

Følgere